Art. 44
La toate operatiunile ce tin de numararea voturilor participa membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si pot asista candidatii si persoanele acreditate in conditiile prezentului titlu.
Art. 45
(1) Dupa incheierea votarii, presedintele, in prezenta membrilor biroului electoral al sectiei de votare, anuleaza buletinele de vot ramase neintrebuintate.
(2) Se consemneaza distinct, in procesele-verbale pentru fiecare tip de alegere, numarul buletinelor de vot anulate.
(3) Se numara toti alegatorii din listele electorale permanente si suplimentare care au participat la vot si se consemneaza numarul lor in rubricile corespunzatoare din procesele-verbale. Se indosariaza listele electorale suplimentare in ordinea intocmirii lor.
(4) Pentru fiecare tip de alegere se aduna buletinele de vot utilizate asa cum rezulta din listele de alegator cu buletinele de vot neutilizate si anulate. Suma acestora, care trebuie sa corespunda cu numarul de buletine primite in cadrul sectiei de votare, se consemneaza in procesul-verbal. In cazul in care suma lor este alta decat numarul de buletine de vot primite, se precizeaza in procesul-verbal motivul pentru care apare eroarea, luandu-se in considerare si intampinarile si contestatiile adresate biroului electoral al sectiei de votare.
(5) In cazul in care suma nu se verifica, membrii biroului electoral al sectiei de votare pot avea opinii separate. Acestea se consemneaza in procesul-verbal.
(6) Dupa aceste operatiuni, se procedeaza la deschiderea urnelor. Deschiderea urnelor se face in mod succesiv. Urmatoarea urna se deschide numai dupa ce se efectueaza numaratoarea buletinelor de vot si se consemneaza rezultatele in procesul-verbal de la urna anterioara.
(7) Presedintele va citi, cu voce tare, la deschiderea fiecarui buletin, numele si prenumele candidatului votat si va arata buletinul de vot celor prezenti.
(8) Pe formularul tipizat elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta, unul dintre membrii biroului electoral asistat de cel putin inca un membru al acestuia consemneaza optiunea ce rezulta prin citirea fiecarui buletin de vot.
(9) Fiecare buletin de vot citit si consemnat in formular este asezat de catre presedinte, ajutat de ceilalti membri ai biroului electoral, intr-un pachet separat pentru fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidat independent.
(10) Pentru buletinele de vot nule, voturi albe, precum si pentru cele contestate se fac pachete separate.
(11) Sunt nule buletinele de vot care nu poarta stampila de control a biroului electoral al sectiei de votare, buletinele de vot avand alt model decat cel legal aprobat sau la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere ori in afara acestora. Aceste buletine de vot nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.
(12) In cazul in care exista buletine de vot pentru care exista opinii diferite privind valabilitatea votului, acesta va fi atribuit unui candidat sau va fi considerat nul in functie de parerea majoritatii membrilor biroului electoral al sectiei de votare.
(13) Sunt voturi albe buletinele care nu au aplicata stampila "VOTAT". Aceste buletine nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.
(14) Rezultatul se consemneaza in cate un tabel separat si se incheie in doua exemplare originale, cate un proces-verbal.
(15) Procesul-verbal cuprinde:
a) numarul alegatorilor potrivit listelor electorale permanente;
b) numarul alegatorilor potrivit listelor electorale permanente, care s-au prezentat la urne;
c) numarul alegatorilor potrivit listelor electorale suplimentare, care s-au prezentat la urne;
d) numarul buletinelor de vot primite, cu respectarea formulei: lit. d) >= lit. e) + lit. f) + lit. g) + lit. h);
e) numarul buletinelor de vot neintrebuintate si anulate;
f) numarul total al voturilor valabil exprimate, cu respectarea formulelor:
- lit. f) = suma voturilor valabil exprimate la lit. i);
- lit. f) <= lit. b) + lit. c) - lit. g) - lit. h);
g) numarul de voturi nule;
h) numarul de voturi albe;
i) numarul voturilor valabil exprimate obtinute de fiecare candidat;
j) numarul de voturi contestate;
k) expunerea pe scurt a intampinarilor, contestatiilor si a modului de solutionare a lor, precum si a contestatiilor inaintate biroului electoral de circumscriptie;
l) starea sigiliilor de pe urne, la incheierea votarii.
(16) Procesele-verbale se semneaza de presedinte si de membrii biroului electoral al sectiei de votare si vor purta stampila acesteia.
(17) Lipsa semnaturilor unor membri ai biroului electoral al sectiei de votare nu influenteaza asupra valabilitatii procesuluiverbal. Presedintele va mentiona motivele care au impiedicat semnarea.
(18) Fiecare membru al biroului electoral al sectiei de votare are dreptul de a obtine o copie a procesului-verbal, semnata de catre presedintele sectiei de votare, sau de catre loctiitorul acestuia, dupa caz, si de catre ceilalti membri ai biroului.
(19) In timpul operatiunilor de votare si de deschidere a urnelor se pot face intampinari si contestatii cu privire la aceste operatiuni. Acestea se solutioneaza pe loc de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare.
(20) Contestatiile se prezinta presedintelui biroului electoral al sectiei de votare. Ele se formuleaza in scris in doua exemplare, din care unul, semnat si stampilat de presedinte, ramane la contestator.
(21) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare hotaraste, de indata, asupra contestatiilor a caror rezolvare nu sufera intarziere.
(22) Pentru fiecare tip de alegeri se intocmeste cate un dosar care va cuprinde: doua exemplare originale din procesul-verbal, contestatiile privitoare la operatiunile electorale ce tin de acele alegeri, buletinele de vot nule si cele contestate, formularele tipizate care au folosit la calculul rezultatelor. Dosarele, sigilate si stampilate, se vor inainta biroului electoral de circumscriptie care functioneaza la nivelul imediat superior, in cel mult 24 de ore de la incheierea votarii, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, cu paza militara si insotit, la cerere, de reprezentantii partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din biroul electoral al sectiei de votare, candidatii sau persoanele acreditate conform prezentului titlu.
Art. 46
(1) Biroul electoral de circumscriptie centralizeaza informatiile cu privire la voturile exprimate in intreaga circumscriptie electorala, pentru fiecare tip de alegere.
(2) Biroul electoral de circumscriptie intocmeste si cate un proces-verbal pentru fiecare tip de alegere.
(3) Procesul-verbal intocmit de biroul electoral de circumscriptie trebuie sa cuprinda urmatoarele date si informatii:
a) numarul alegatorilor din circumscriptia electorala, potrivit listelor electorale permanente, defalcat pe colegii uninominale;
b) numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, potrivit listelor electorale permanente, defalcat pe colegii uninominale;
c) numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, potrivit listelor electorale suplimentare, defalcat pe colegii uninominale;
d) numarul total al voturilor valabil exprimate, defalcat pe colegii uninominale, cu mentionarea numarului de voturi exprimate in sectiile de votare;
e) numarul total al voturilor nule, defalcat pe colegii uninominale, cu mentiunea numarului de voturi exprimate in sectiile de votare;
f) numarul total al voturilor albe, defalcat pe colegii uninominale, cu mentionarea numarului de voturi exprimate in sectiile de votare;
g) numarul total al voturilor valabil exprimate, obtinute de fiecare candidat;
h) expunerea pe scurt a intampinarilor, contestatiilor si hotararilor luate de biroul electoral de circumscriptie, care sunt definitive.
(4) Procesele-verbale se intocmesc in doua exemplare in original, se semneaza de catre presedinte si ceilalti membrii ai biroului electoral de circumscriptie si vor purta stampila acestuia.
(5) Un exemplar al procesului-verbal, impreuna cu intampinarile, contestatiile si procesele-verbale primite de la birourile electorale ale sectiilor de votare, formand cate un dosar, sigilat si semnat de membrii biroului electoral de circumscriptie, se transmite organismului electoral care functioneaza la nivel superior, cu paza militara, in cel mult 48 de ore, in vederea validarii alegerilor.
(6) Al doilea exemplar al procesului-verbal se trimite, in termen de 24 de ore, la organismul electoral care functioneaza la nivel superior.
vineri, 15 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu