Art. 18
(1) Pentru organizarea alegerii Camerei Deputatilor si a Senatului se infiinteaza Registrul sectiilor de votare, administrat de catre Autoritatea Electorala Permanenta, cuprinzand delimitarea si numerotarea sectiilor de votare de pe teritoriul Romaniei.
(2) In cadrul localitatilor delimitarea sectiilor de votare se stabileste de primarii comunelor, oraselor, municipiilor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, impreuna cu prefectii si cu directiile judetene ale Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor.
(3) Numerotarea sectiilor de votare se stabileste la nivelul fiecarei circumscriptii electorale, incepand cu localitatea resedinta de judet si continuand cu cele din municipii, celelalte orase si apoi din comune in ordinea alfabetica a acestora; in municipiile cu subdiviziuni administrativ-teritoriale numerotarea se face cu respectarea ordinii acestor subdiviziuni, prevazuta de lege.
(4) Prefectii comunica Autoritatii Electorale Permanente, pentru inregistrarea in Registrul sectiilor de votare, delimitarea si numerotarea sectiilor de votare de la nivelul circumscriptiei electorale.
(5) Sectiile de votare raman fixe, cu exceptia modificarilor ce necesita actualizarea. Modificarile de orice natura, inclusiv cele intervenite in structura unitatilor administrativ-teritoriale sau in planul urbanistic al localitatilor, se comunica de indata Autoritatii Electorale Permanente.
(6) Sectiile de votare se organizeaza dupa cum urmeaza:
a) in localitatile cu populatie de peste 1.500 de locuitori, cate o sectie de votare la 1.000 -1.500 de locuitori;
b) in localitatile cu populatie sub 1.500 locuitori, o singura sectie de votare;
c) se pot organiza sectii de votare si in satele sau grupele de sate cu populatie pana la 1.000 de locuitori, situate la o distanta mai mare de 3 km fata de sediul sectiei de votare din resedinta comunei.
(7) Primarii si secretarii comunelor, oraselor sau municipiilor, precum si Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor vor asigura toate datele, informatiile si sprijinul necesar pentru indeplinirea de catre prefecti a obligatiilor prevazute la alin. (5).
(8) Pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care au domiciliul in strainatate. In afara sectiilor de votare prevazute la alin. (1) pot fi organizate, cu acordul guvernului din tara respectiva, sectii de votare si in alte localitati decat cele in care isi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Alegatorii care au domiciliul intr-un alt stat decat Romania isi exercita dreptul de vot la una din sectiile de votare din acea tara in care isi au domiciliul, constituite in conditiile prezentului titlu.
Art. 19
(1) Birourile electorale ale sectiilor de votare sunt alcatuite dintr-un presedinte, un loctiitor al acestuia, care sunt, de regula, magistrati sau juristi, precum si din 7 membri.
(2) Desemnarea juristilor se face in sedinta publica, cu 15 zile inainte de ziua votarii, de catre presedintele tribunalului in sedinta publica anuntata cu 48 de ore inainte, prin tragere la sorti, dintre magistrati sau alti juristi existenti in judet sau in municipiul Bucuresti. Lista magistratilor care vor participa la tragerea la sorti se intocmeste de catre presedintele tribunalului, iar cea a altor juristi, de catre prefect, impreuna cu presedintele tribunalului. Listele vor cuprinde un numar de persoane mai mare cu 10% decat cel necesar, acestea fiind rezerva la dispozitia presedintelui tribunalului, pentru inlocuirea, in cazuri deosebite, a titularilor. Gruparea in liste, in vederea tragerii la sorti, se va face avandu-se in vedere necesitatea ca locuintele persoanelor in cauza sa fie in localitatea in care isi are sediul biroul electoral al sectiei de votare sau cat mai aproape de aceasta.
(3) In lista prevazuta la alin. (2) vor fi trecuti numai juristi care nu fac parte din niciun partid politic si din nicio organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri si nu sunt rude pana la gradul al patrulea cu niciunul dintre candidati.
(4) In cazul in care numarul juristilor este insuficient, lista va fi completata, la propunerea prefectului cu avizul Autoritatii Electorale Permanente, cu alte persoane cu o reputatie buna in localitate, care nu fac parte din niciun partid politic si din nicio organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri si care nu sunt rude pana la gradul al patrulea cu niciunul dintre candidati.
(5) Lista propusa de prefect va cuprinde un numar de persoane mai mare cu 10% decat cel necesar, acestea fiind rezerva la dispozitia presedintelui tribunalului. Lista va contine: numele, prenumele, adresele, telefoanele si semnaturile de acceptare ale persoanelor propuse. Lista va fi insotita de declaratii pe propria raspundere ale persoanelor propuse, privind indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (4).
(6) Gruparea in lista a persoanelor, in vederea tragerii la sorti, se va face avandu-se in vedere necesitatea ca locuintele acestor persoane sa fie situate in apropierea sediului biroului electoral al sectiei de votare. Rezultatul tragerii la sorti se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de presedintele tribunalului judetean. Procesul-verbal constituie actul de investitura. Atat lista intocmita de presedintele tribunalului, cat si lista intocmita de prefect vor fi avizate de catre Autoritatea Electorala Permanenta pe baza analizei experientei anterioare ca presedinti si loctiitori de presedinti de birou electoral de sectie de votare reiesita din analiza proceselor-verbale semnate si predate de acestia birourilor electorale de circumscriptie sau oficiilor electorale, dupa caz.
(7) Presedintele tribunalului va desemna pe presedintele biroului electoral al sectiei de votare si pe loctiitorul acestuia. In termen de 48 de ore de la desemnarea acestora, comunica biroului electoral judetean despre aceasta.
(8) In termen de doua zile de la implinirea termenului prevazut la alin. (7), competitorii electorali sunt obligati sa comunice la biroul electoral de circumscriptie reprezentantii in fiecare birou electoral al sectiei de votare sub forma unei liste ce trebuie sa cuprinda urmatoarele: numarul sectiei de votare, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta, mijlocul de contact - telefon, fax, e-mail. Un competitor electoral poate avea intr-un birou electoral al sectiei de votare cel mult 3 reprezentanti.
(9) In termen de 3 zile de la comunicarea reprezentantilor competitorilor electorali de catre acestia, biroul electoral de circumscriptie completeaza, in prezenta reprezentantilor competitorilor electorali, birourile electorale ale sectiilor de votare cu cei 7 reprezentanti ai acestora aplicand corespunzator prevederile art. 14 alin. (3) - (6). Cu aceasta ocazie se incheie cate un proces-verbal semnat de presedintele biroului electoral de circumscriptie pentru fiecare birou al sectiei de votare. Birourile electorale ale sectiilor de votare se constituie pe data desemnarii membrilor acestora. La solicitarea scrisa a reprezentantilor competitorilor electorali li se pune la dispozitie o copie certificata a fiecarui proces-verbal.
(10) In termen de doua zile de la incheierea termenului de completare a birourilor sectiilor de votare biroul electoral de circumscriptie comunica prin intermediul prefectilor la fiecare primarie componenta birourilor electorale ale sectiilor de votare aflate in raza acestora.
(11) Reprezentantii in birourile electorale ale sectiilor de votare ai partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale sau ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu nu pot primi alte atributii decat cele prevazute de prezentul titlu.
Art. 20
Birourile electorale ale sectiilor de votare au urmatoarele atributii:
a) primesc de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative prin intermediul primarilor in termen de 24 de ore de la constituirea biroului electoral al sectiei de votare doua copii ale listelor electorale permanente, una dintre copii afisand-o intr-un loc vizibil pentru a putea fi consultata de alegatori; copia afisata nu contine codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate;
b) primesc, pe baza de proces-verbal, de la biroul electoral de circumscriptie, buletinele de vot pentru alegatorii ce urmeaza sa voteze la sectia de votare, stampila de control si stampilele cu mentiunea "VOTAT", formularele de procese-verbale si alte materiale necesare votarii, cat si doua buletine de vot anulate, cate unul pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie, pe care le va afisa intr-un loc vizibil, in ziua premergatoare alegerilor;
c) conduc operatiunile de votare, iau toate masurile de ordine in localul sectiei de votare si in jurul acestuia;
d) numara voturile si consemneaza rezultatele votarii;
e) rezolva intampinarile referitoare la propria lor activitate;
f) inainteaza birourilor electorale de circumscriptie sau oficiului electoral de sector procesele-verbale cuprinzand rezultatele votarii, buletinele de vot nule si cele contestate impreuna cu contestatiile depuse si materialele la care acestea se refera, precum si listele electorale utilizate in cadrul sectiei de votare, indosariate pe tipuri de liste;
g) predau, cu proces-verbal, judecatoriei in a carei raza teritoriala isi au sediul, buletinele de vot intrebuintate si necontestate, precum si cele anulate, stampilele si celelalte materiale utilizate in desfasurarea votarii;
h) elibereaza fiecarui reprezentant al partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din componenta biroului cate o copie dupa fiecare proces-verbal, certificata de presedintele biroului electoral al sectiei de votare;
i) elibereaza, la cererea observatorilor organizatiilor neguvernamentale, cat si a reprezentantilor presei acreditati pe langa respectivele sectii de votare, prin presedintele sectiei de votare, cate o copie a fiecarui proces-verbal care consemneaza rezultatul alegerilor in sectia respectiva;
j) furnizeaza, in ziua alegerilor, date privind prezenta populatiei la vot, conform unui calendar de termene stabilit de catre Biroul Electoral Central.
Art. 21
(1) Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu, precum si candidatii independenti pot contesta modul de formare si componenta birourilor electorale, in cel mult 48 de ore de la expirarea termenului de constituire sau, dupa caz, de completare a acestor birouri.
(2) Contestatiile se depun la si se solutioneaza de catre organismul electoral constituit la nivelul imediat superior celui la care functioneaza biroul la care se refera contestatia sau de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cazul in care contestatia se refera la Biroul Electoral Central, in termen de cel mult doua zile de la inregistrare. Hotararea data este definitiva.
vineri, 15 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu