Art. 34
(1) Dimensiunile buletinului de vot se stabilesc de biroul electoral care functioneaza la nivelul circumscriptiei pentru care trebuie tiparite buletinele de vot, tinandu-se seama, dupa caz, de numarul de candidati reprezentand partide politice, aliante politice, aliante electorale sau organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si al candidatilor independenti care participa la alegeri conform prezentului titlu, precum si de spatiul necesar pentru imprimarea lor.
(2) Ordinea in care se tiparesc numele candidatilor pe buletinul de vot se stabileste de biroul electoral de circumscriptie, prin trageri succesive la sorti: intai pentru partidele politice parlamentare si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale cu grup parlamentar propriu in ambele Camere ale Parlamentului si aliantele politice sau electorale ce cuprind cel putin un partid politic parlamentar, apoi pentru partidele politice neparlamentare si aliantele politice sau electorale dintre acestea, apoi pentru organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale. Candidatii independenti se vor inscrie pe buletinul de vot, in partea finala a acestuia, in ordinea inregistrarii candidaturilor.
(3) Autoritatea Electorala Permanenta decide asupra grosimii hartiei pe care se vor imprima buletinele de vot, masurata in grame pe metru patrat. Hotararea va fi comunicata prefectilor cu cel putin 21 de zile inainte de data alegerilor.
(4) Pe paginile buletinului de vot se vor imprima patrulatere, in numar suficient pentru a cuprinde toate candidaturile, in afara de ultima pagina, pe care se aplica stampila de control. Paginile se numeroteaza.
(5) In unghiul din partea stanga sus a patrulaterului se va imprima denumirea integrala a partidului politic, aliantei politice, aliantei electorale, a organizatiei cetatenilor apartinand minoritatii nationale sau, dupa caz, sintagma "candidat independent", iar in unghiul din partea dreapta sus se tipareste, dupa caz, semnul electoral. Numele candidatului va fi tiparit in mijlocul patrulaterului.
(6) Buletinele de vot se capseaza.
Art. 35
(1) Semnele electorale se stabilesc de catre fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri in conditiile prezentului titlu, cu cel putin 60 de zile inainte de ziua alegerilor.
(2) Semnele electorale trebuie comunicate Biroului Electoral Central in vederea inregistrarii si trebuie sa se deosebeasca clar de cele anterior inregistrate, fiind interzisa utilizarea acelorasi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrica in care sunt incadrate. Partidele si aliantele politice pot intrebuinta, ca semn electoral, semnul permanent cu care s-au inscris la Tribunalul Bucuresti.
(3) Semnele electorale nu pot reproduce sau combina simbolurile nationale ale statului roman, ale altor state, ale organismelor internationale ori ale cultelor religioase. Fac exceptie partidele politice care sunt membre ale unor organizatii politice internationale, acestea putand utiliza semnul organizatiei respective ca atare sau intr-o combinatie specifica.
(4) Semnul electoral folosit de un partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, inregistrate legal incepand din anul 1990, ii apartine de drept daca l-a folosit primul, respectiv prima, si nu poate fi insusit sau utilizat de alt partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale inregistrata ulterior, decat cu consimtamantul celor carora le-a apartinut, respectiv al partidelor care au alcatuit alianta politica sau alianta electorala initiala.
(5) In cazul in care acelasi semn electoral este solicitat de mai multe partide politice, aliante politice, aliante electorale, organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri in conditiile prezentului titlu, atribuirea se va face in beneficiul partidului politic, aliantei politice, aliantei electorale sau organizatiei cetatenilor apartinand minoritatii nationale care a inregistrat primul, respectiv prima, respectivul semn.
(6) Contestatiile privind inregistrarea semnelor electorale se depun in termen de 24 de ore de la expirarea termenului prevazut la alin. (1) si se solutioneaza de catre Tribunalul Bucuresti in cel mult doua zile de la primirea contestatiilor. Hotararea se comunica partilor. Hotararea este definitiva si irevocabila si se comunica de indata Biroului Electoral Central.
(7) Semnele electorale nu pot fi contrare ordinii de drept.
(8) Biroul Electoral Central va asigura aducerea la cunostinta publica a semnelor electorale a doua zi dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1) sau, dupa caz, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.
(9) Candidatii independenti nu pot folosi semne electorale.
(10) Alianta politica sau alianta electorala care a participat la alegerile anterioare sub o denumire o poate pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala sau daca niciunul dintre partidele politice care au parasit alianta nu inainteaza Biroului Electoral Central o adresa in care precizeaza ca nu este de acord ca denumirea respectiva sa fie pastrata de catre alianta respectiva in noua sa forma. De asemenea, denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta politica sau alianta electorala.
Art. 36
(1) Pentru fiecare colegiu uninominal, buletinele de vot se vor imprima cu litere de aceeasi marime si aceleasi caractere si cu aceeasi cerneala in atatea exemplare cati alegatori sunt inscrisi in listele electorale permanente, cu un supliment de 10%.
(2) Pe stampilele de vot se va inscriptiona cuvantul "VOTAT", scris cu majuscule.
(3) Imprimarea buletinelor de vot si confectionarea stampilelor de vot se asigura de birourile electorale de circumscriptie, prin intermediul prefectilor. Prefectii raspund ca toate buletinele de vot necesare sa fie imprimate si stampilele sa fie confectionate cu cel putin 10 zile inainte de data alegerilor.
(4) Buletinele de vot se predau presedintelui biroului electoral de circumscriptie, care le va distribui presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare cu cel putin doua zile inainte de data alegerilor. Predarea si distribuirea buletinelor se fac, in pachete sigilate de cate 100 de bucati sau multiplu de 100 de bucati, pe baza de proces-verbal.
(5) Cate doua exemplare din buletinele de vot, vizate si anulate de presedintele biroului electoral de circumscriptie, se vor afisa, cu o zi inainte de alegeri, la sediul judecatoriilor, precum si la sediul fiecarei sectii de votare.
(6) La cererea partidului politic, aliantei politice, aliantei electorale, organizatiei cetatenilor apartinand minoritatii nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu sau a candidatilor independenti, biroul electoral de circumscriptie va elibera, pentru fiecare, cate doua buletine de vot, vizate si anulate.
vineri, 15 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu