vineri, 15 august 2008

Legea votului uninominal - Capitolul 7 - Campania electorala

Art. 37
(1) In campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, cat si cetatenii cu drept de vot au dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei scrise, a mijloacelor electronice si a celorlalte mijloace de informare in masa.
(2) Mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept.
(3) Este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare.

Art. 38
(1) Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu si candidatii independenti au acces gratuit la serviciile publice de radio si televiziune proportional cu numarul de candidaturi propuse si ramase definitive. Fiecare societate publica de radio si televiziune va lua in considerare numarul de candidaturi propuse de fiecare competitor electoral in aria geografica acoperita de postul respectiv de radio sau televiziune.
(2) Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu, precum si candidatii independenti sunt obligati sa solicite, in termen de 48 de ore de la data stabilirii zilei votarii, conducerii serviciilor publice de radio si televiziune, acordarea timpilor de antena. Solicitarile peste acest termen nu se iau in considerare.
(3) Posturile private de radio si televiziune vor practica acelasi tarif pe emisiune si pe unitate de timp pentru toti competitorii electorali care participa in alegeri, conform prezentului titlu, iar timpii de antena oferiti competitorilor electorali trebuie sa fie proportionali cu cei practicati de posturile publice.
(4) Este interzisa introducerea spoturilor publicitare electorale in alte emisiuni decat cele electorale.

Art. 39
(1) Primarii sunt obligati ca, in termen de 5 zile de la anuntarea datei alegerilor, sa stabileasca locuri speciale pentru afisajul electoral tinand seama de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si de candidatii independenti care sunt inregistrati legal la data anuntarii datei alegerilor.
(2) Primarii vor asigura ca locurile speciale pentru afisaj sa fie situate in piete, pe strazi si in alte locuri publice frecventate de cetateni, fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective. In prealabil, primarii sunt obligati sa asigure inlaturarea oricaror afise, inscrisuri si insemne ramase de la campaniile electorale precedente.
(3) Utilizarea locurilor speciale pentru afisaj electoral este permisa numai pentru partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, candidatii independenti care participa la alegeri in conditiile prezentului titlu.
(4) Este interzisa utilizarea de catre partidul politic, alianta politica, alianta electorala, organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu ori candidatul independent a locurilor speciale pentru afisaj electoral astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre un alt partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori alt candidat independent.
(5) In alte locuri decat cele stabilite potrivit alin. (2), afisajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor sau, dupa caz, al detinatorilor.
(6) Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu ori candidat independent poate aplica un singur afis electoral. Un afis electoral amplasat in locurile prevazute la alin. (1) nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 300 mm cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura.
(7) Sunt interzise afisele electorale care combina culorile astfel incat sa evoce drapelul Romaniei sau al altui stat.
(8) Politia, inclusiv politia comunitara, este obligata sa asigure integritatea panourilor si a afiselor electorale.

Art. 40
(1) Birourile electorale de circumscriptie vegheaza la corecta desfasurare a campaniei electorale in circumscriptia electorala in care functioneaza, solutionand plangerile ce le sunt adresate cu privire la impiedicarea unui partid politic, unei aliante politice, unei aliante electorale sau unei organizatii a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu ori a unui candidat independent de a-si desfasura campania electorala in conditiile prevazute de prezentul titlu si cu respectarea deontologiei electorale.
(2) Daca biroul electoral de circumscriptie considera, cu ocazia solutionarii plangerii, ca este necesara luarea unor masuri administrative sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale ori penale, sesizeaza autoritatile competente.
(3) Impotriva solutiei date de biroul electoral de circumscriptie se poate face contestatie la Biroul Electoral Central. Solutia data asupra contestatiei este definitiva.
(4) Solutionarea plangerilor si a contestatiilor se face in termen de 3 zile de la inregistrarea lor, iar hotararile date se afiseaza, in mod vizibil, la sediul biroului electoral care le-a emis.

0 comentarii: