Art. 41
(1) Fiecare sectie de votare trebuie sa posede un numar suficient de cabine, urne fixe in raport cu fiecare tip de alegere, urna mobila si stampile de votare proportional cu numarul alegatorilor de pe listele electorale permanente comunicate de primari.
(2) Cabinele si urnele trebuie asezate in aceeasi incapere in care se afla biroul presedintelui biroului electoral al sectiei de votare. Cabinele, urnele, stampilele si celelalte materiale necesare biroului electoral al sectiei de votare se asigura de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor si ai subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, impreuna cu prefectii.
(3) Numarul urnelor folosite intr-o sectie de votare va corespunde fiecarui tip de alegeri.
(4) Materialele necesare birourilor electorale ale sectiilor de votare se predau, pe baza de proces-verbal, de primari, presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare cu cel putin doua zile inainte de data alegerilor. Dupa preluarea buletinelor de vot si a stampilelor, presedintele biroului electoral al sectiei de votare asigura pastrarea acestora in deplina siguranta.
(5) Formularele si celelalte imprimate necesare votarii se predau biroului electoral al sectiei de votare pe baza de borderou de predare-primire, cuprinzand felul si numarul de exemplare din fiecare imprimat.
(6) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare, impreuna cu membrii acestuia, trebuie sa fie prezenti la sediul sectiei de votare, in ajunul zilei alegerilor, la ora 18,00, fiind obligat sa dispuna masurile necesare pentru asigurarea ordinii si corectitudinii operatiunilor de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare dispune indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare.
(7) Presedintele va dispune fixarea posturilor de paza in jurul localului de vot.
(8) In ziua alegerilor, activitatea biroului electoral al sectiei de votare incepe la ora 6,00. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare, in prezenta celorlalti membri si, dupa caz, a persoanelor oficial acreditate, verifica urnele, listele electorale, buletinele de vot si stampilele, consemnand in procesul-verbal numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, numarul buletinelor de vot pentru fiecare tip de alegeri in parte si numarul stampilelor care se utilizeaza in sectia de votare respectiva. Dupa incheierea acestei operatii inchide si sigileaza urnele, aplicand stampila de control a sectiei de votare.
(9) Presedintele este obligat sa asigure aplicarea stampilei de control si pe ultima pagina a fiecarui buletin de vot.
(10) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii. Atributiile acestuia, in aceasta privinta, se intind si in afara localului de votare, in curtea acestuia, in intrarile in curte, in jurul localului de vot, precum si pe strazi si in piete publice pana la o distanta de 500 m.
(11) Pentru mentinerea ordinii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare va avea la dispozitie mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar si de prefect, impreuna cu reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative.
(12) In afara de membrii biroului electoral al sectiei de votare, de candidati si de delegatii si observatorii acreditati, nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare.
(13) Pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale si persoanelor acreditate sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.
Art. 42
(1) Votarea incepe la ora 7,00 si are loc pana la ora 21,00, cand sectia de votare se inchide. Pe usa sectiei de votare se vor afisa orele intre care se desfasoara procesul de votare.
(2) In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala, se va face mentiunea in lista, cu confirmarea, pe baza de semnatura, a unui membru al biroului electoral.
(3) Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator va prezenta cartea de alegator si actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare care, dupa verificarea inscrierii in lista electorala permanenta, pe baza semnaturii in lista electorala permanenta, ii va incredinta buletinele de vot si stampila pentru votare. Alegatorului care refuza sa semneze lista electorala permanenta i se va refuza exercitarea dreptului de vot. Daca un alegator se prezinta cu duplicatul cartii de alegator, biroul electoral al sectiei de votare va mentiona aceasta in lista electorala.
(4) Alegatorii care ridica cartea de alegator de la sectia de votare vor semna de primire in procesul-verbal intocmit la predarea de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor a cartilor de alegator neridicate.
(5) Alegatorii care fac dovada, pe baza actului de identitate, ca domiciliaza in zona arondata sectiei de votare respective si au fost omisi din listele electorale permanente pot vota la acea sectie de votare, doar pe baza cartii de alegator si a actului de identitate si vor fi inscrisi in lista electorala suplimentara. O copie a acestei liste electorale suplimentare se va transmite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, prin grija Autoritatii Electorale Permanente, pentru aducerea la zi a evidentei.
(6) Alegatorii vor vota separat in cabine inchise, aplicand stampila care poarta mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde numele si prenumele candidatului pe care il voteaza.
(7) Stampila cu mentiunea "VOTAT" trebuie astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul.
(8) Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel ca pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida.
(9) Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.
(10) La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea "VOTAT", dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial si facand mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal al operatiunilor de votare.
(11) Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta, dupa care presedintele sau acel membru o va aplica pe cartea de alegator in locul corespunzator numarului de scrutin.
(12) Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.
(13) Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii vor vota in sectia la care isi desfasoara activitatea, dupa inscrierea lor in lista electorala suplimentara, daca este cazul, doar daca domiciliaza pe raza acelui colegiu uninominal in care se afla sectia de votare respectiva si sunt arondati, conform domiciliului, in alta sectie de votare a aceluiasi colegiu uninominal.
(14) Candidatii si oricare alegator au dreptul sa conteste identitatea persoanei care se prezinta la vot. In acest caz, identitatea se stabileste de presedintele biroului electoral al sectiei de votare prin orice mijloace legale.
(15) In cazul in care contestatia este intemeiata, presedintele biroului electoral al sectiei de votare va opri de la votare pe alegatorul contestat, va consemna faptul intr-un proces-verbal si va sesiza aceasta situatie autoritatilor competente.
(16) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice.
(17) Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora si nu pot fi mai mult de doua suspendari. Suspendarea va fi anuntata prin afisare la usa localului de vot imediat ce s-a produs evenimentul ce a declansat suspendarea.
(18) In timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si celelalte documente si materiale ale biroului electoral al sectiei de votare vor ramane sub paza permanenta. In timpul suspendarii nu pot parasi sala de votare mai mult de jumatate din numarul membrilor biroului electoral al sectiei de votare in acelasi timp.
(19) Candidatii si persoanele acreditate care asista la votare in conditiile prezentului titlu nu pot fi obligate sa paraseasca sala de votare in acest timp.
(20) Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.
(21) Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau membrilor biroului electoral al sectiei de votare.
(22) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau, in lipsa acestuia, loctiitorul este obligat sa primeasca si sa inregistreze orice sesizare scrisa cu privire la nereguli produse in timpul procesului de votare, inaintata de membri ai biroului electoral al sectiei de votare, candidatii, observatorii acreditati, jurnalistii acreditati sau alegatorii prezenti in sectia de votare pentru exercitarea dreptului de vot. In cazul in care i se inainteaza sesizarea in dublu exemplar, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, respectiv loctiitorul acestuia va mentiona pe copia care ramane la persoana care inainteaza sesizarea faptul ca a luat cunostinta de sesizarea respectiva si numarul sub care aceasta este inregistrata.
(23) La ora 21,00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea sectiei de votare.
(24) Persoanelor existente la ora 21,00 in sala in care se afla sectia de votare li se permite sa isi exercite dreptul de vot.
(25) In situatia prevazuta la alin. (24), presedintele biroului electoral al sectiei de votare are obligatia de a informa biroul sau oficiul electoral care functioneaza la nivelul imediat superior cu privire la decizia de prelungire a duratei votarii, de indata ce adopta o astfel de decizie, precum si cu privire la inchiderea sectiei atunci cand perioada de prelungire se incheie, de indata ce acest lucru se produce.
(26) Birourile si oficiile electorale care primesc informari in conformitate cu prevederile alin. (25) au obligatia de a transmite informarile respective organismelor electorale care functioneaza la nivelele imediat superioare pana cand toate informarile se centralizeaza la Biroul Electoral Central.
vineri, 15 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu