Art. 43
(1) In afara membrilor birourilor electorale si a candidatilor, la toate operatiunile din sectiile de votare, cat si la toate operatiunile efectuate de birourile electorale la toate nivelele pot asista:
a) observatori interni acreditati;
b) reprezentanti acreditati ai unor organizatii straine;
c) reprezentanti acreditati ai presei scrise, radioului si televiziunii, romani si straini.
(2) Pot fi acreditati, ca observatori interni, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale care au ca obiect principal de activitate apararea democratiei si a drepturilor omului, care sunt legal constituite cu cel putin 6 luni inainte de data desfasurarii alegerilor si in ale caror organe de conducere nu se afla niciun membru al vreunui partid politic sau organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale. Persoanele desemnate de aceste organizatii ca observatori nu pot fi membri ai vreunui partid politic sau ai vreunei organizatii a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale care participa in alegeri conform prezentului titlu.
(3) Acreditarea reprezentantilor presei scrise, radioului si televiziunilor din Romania se face de catre Autoritatea Electorala Permanenta. Contestatia privind acreditarea sau respingerea solicitarii de acreditare se solutioneaza de Curtea de Apel Bucuresti in termen de doua zile de la inregistrare. Hotararea data este definitiva si irevocabila.
(4) Pot fi acreditate, ca observatori interni, doar persoanele propuse de catre acele organizatii neguvernamentale in privinta carora Autoritatea Electorala Permanenta stabileste ca indeplinesc prevederile alin. (2). Acreditarea observatorilor interni se face de catre birourile electorale de circumscriptie.
(5) Acreditarea reprezentantilor presei, radioului si posturilor de televiziune straine, precum si a reprezentantilor organizatiilor internationale cu activitate in domeniul democratiei si al drepturilor omului care solicita acest lucru se face de catre Autoritatea Electorala Permanenta, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe.
(6) Incalcarea conditiilor de acreditare atrage, de drept, incetarea acreditarii.
(7) Persoanele acreditate pot asista la operatiunile electorale in ziua votarii, incepand cu ora 6,00 si terminand cu momentul incheierii si semnarii, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votarii in sectia respectiva, numai daca prezinta actul de acreditare. Acestea nu pot interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avand numai dreptul de a sesiza in scris presedintele biroului electoral in cazul constatarii unei neregularitati. Orice act de propaganda pentru sau impotriva unui partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu ori candidat independent sau incercarea de a influenta optiunea alegatorului, precum si incalcarea in orice mod a actului de acreditare atrag aplicarea sanctiunilor legale, suspendarea acreditarii de catre biroul electoral care a constatat abaterea, iar in ziua votarii, indepartarea imediata a persoanei respective din sectia de votare.
vineri, 15 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu