Art. 66
(1) Birourile si oficiile electorale lucreaza in prezenta majoritatii membrilor lor si iau hotarari cu votul majoritatii membrilor prezenti.
(2) In caz de egalitate de voturi, votul presedintelui este hotarator.
Art. 67
(1) Cheltuielile pentru efectuarea operatiunilor electorale se suporta de la bugetul de stat.
(2) Sediul si dotarea Biroului Electoral Central si ale biroului electoral de circumscriptie a romanilor din strainatate se asigura de Guvern, ale birourilor electorale de circumscriptie, de catre prefecti si de presedintii consiliilor judetene, respectiv de primarul general al municipiului Bucuresti, iar ale oficiilor electorale, precum si ale birourilor electorale ale sectiilor de votare, de catre primar, impreuna cu prefectii.
(3) Actele intocmite in exercitarea drepturilor electorale prevazute in prezentul titlu sunt scutite de taxa de timbru.
Art. 68
(1) Guvernul asigura, pentru sprijinirea activitatii birourilor electorale, statisticienii necesari, iar Ministerul Internelor si Reformei Administrative, impreuna cu Autoritatea Electorala Permanenta, personalul tehnic auxiliar necesar.
(2) Pe perioada cat functioneaza birourile si oficiile electorale, membrii acestora, statisticienii si personalul tehnic auxiliar se considera detasati si primesc o indemnizatie stabilita prin hotarare a Guvernului. Presedintii birourilor electorale, loctiitorii acestora si membrii primesc indemnizatia de la data incheierii proceselor-verbale de investire.
Art. 69
(1) In termen de 5 zile de la stabilirea datei alegerilor, Guvernul stabileste, la propunerea Autoritatii Electorale Permanente si a Ministerului Internelor si Reformei Administrative, modelul copiei de pe listele electorale permanente, modelul listei electorale suplimentare, al listei sustinatorilor, al listei membrilor organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, al stampilei birourilor electorale si al stampilei cu mentiunea "VOTAT", al timbrului autocolant, precum si al certificatului doveditor al alegerii deputatilor si senatorilor. De asemenea, Guvernul stabileste, cu cel putin 20 de zile inainte de data alegerilor, la propunerea Institutului National de Statistica, modelul proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatului votarii.
(2) Guvernul stabileste prin hotarare durata si conditiile de pastrare a buletinelor de vot intrebuintate, a celor contestate, precum si a celor neintrebuintate, a stampilelor si a celorlalte materiale utilizate in procesul electoral.
Art. 70
(1) Judecarea de catre instante a intampinarilor, a contestatiilor sau a oricaror alte cereri privind procesul electoral se face potrivit regulilor stabilite de lege pentru ordonanta presedintiala, cu participarea obligatorie a procurorului.
(2) Impotriva hotararilor definitive, pronuntate de instantele judecatoresti potrivit prezentului titlu, nu exista cale de atac.
Art. 71
(1) Termenele pe zile, prevazute de prezentul titlu, se calculeaza din ziua cand incep sa curga, care este luata in calcul, pana inclusiv in ziua cand se implinesc, chiar daca acestea nu sunt zile lucratoare, pana la ora 24,00 a zilei respective.
(2) Pe intreaga perioada a alegerilor, birourile electorale si instantele judecatoresti trebuie sa asigure permanenta activitatii in vederea exercitarii de catre cetateni a drepturilor electorale. In ziua alegerilor, instantele de judecata asigura permanenta activitatii.
Art. 72
Prevederile prezentului titlu referitoare la utilizarea cartilor de alegator se aplica incepand cu alegerile parlamentare din anul 2012.
Art. 73
(1) Prevederile prezentului titlu referitoare la Registrul electoral national se aplica incepand cu alegerile parlamentare din 2012.
(2) Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative selecteaza si prelucreaza datele privind cetatenii cu drept de vot cuprinse in Registrul national de evidenta a persoanelor, tipareste si pune la dispozitia primarilor listele electorale permanente, in doua exemplare. Actualizarea listelor electorale permanente se realizeaza de catre primarul unitatii administrativ-teritoriale impreuna cu serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor. Termenul de punere la dispozitia primarilor a listelor electorale permanente de catre Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor este de 45 de zile de la data stabilirii zilei alegerilor.
(3) In termen de 10 zile de la primirea listelor electorale permanente, potrivit prevederilor alin. (2), primarul este obligat sa puna la dispozitia partidelor politice, a aliantelor politice si a aliantelor electorale, la cererea si pe cheltuiala acestora, copii de pe listele electorale permanente.
(4) Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative pune la dispozitia primarilor, in 3 exemplare, copii de pe listele electorale permanente, care cuprind alegatorii din fiecare sectie de votare. Copiile de pe listele electorale permanente se predau de catre primar, in doua exemplare, pe baza de proces-verbal, presedintelui biroului electoral al fiecarei sectii de votare, cu 3 zile inainte de data alegerilor. Un exemplar este pus la dispozitia alegatorilor pentru consultare si un exemplar este utilizat in ziua alegerilor. Al treilea exemplar al copiei se pastreaza de catre primar.
(5) Copiile de pe listele electorale permanente se semneaza de primar, de secretarul unitatii administrativ-teritoriale, de seful serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanelor si de seful structurii teritoriale a Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor.
(6) Prevederile art. 26 se aplica in mod corespunzator.
Art. 74
Prezentul titlu intra in vigoare la 30 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 75
(1) Guvernul asigura Autoritatii Electorale Permanente sediul si mijloacele materiale si financiare necesare bunei functionari. In acest sens, va prevedea in proiectul bugetului de stat sumele necesare pentru activitatea Autoritatii Electorale Permanente.
(2) Guvernul aproba in termen de 5 zile de la stabilirea datei alegerilor bugetul perioadei electorale.
Art. 76
Pe data intrarii in vigoare a prezentului titlu se abroga Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 887 din 29 septembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
vineri, 15 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu