Art. 29
(1) In fiecare colegiu uninominal, fiecare competitor electoral poate avea doar o singura propunere de candidatura.
(2) Un candidat poate reprezenta un singur competitor electoral intr-un singur colegiu uninominal.
(3) Propunerile de candidati se depun la birourile electorale de circumscriptie care functioneaza la nivelul la care sunt alesi candidatii respectivi, cel mai tarziu cu 40 de zile inainte de data alegerilor.
(4) Propunerea de candidatura facuta de organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, in conditiile art. 9 alin. (11) se depune la Biroul Electoral Central.
(5) La depunerea candidaturilor, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, candidat independent trebuie sa faca dovada constituirii unui depozit, in contul Autoritatii Electorale Permanente, cu valoare de 5 salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat.
(6) Pentru constituirea depozitelor, Autoritatea Electorala Permanenta va deschide cate un cont in fiecare judet, respectiv pentru municipiul Bucuresti. Pentru circumscriptia electorala nr. 43 contul se deschide in municipiul Bucuresti.
(7) Depozitul se restituie in termen de 14 zile lucratoare de la data ramanerii definitive a rezultatelor alegerilor organizate in circumscriptia electorala, numai partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, care obtin un numar de voturi egal cu cel putin 2% din voturile valabil exprimate la nivel national. Depozitul se restituie si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele care ating pragul electoral, care obtin un mandat de deputat din partea acestor organizatii in conditiile prezentului titlu. Depozitul se restituie si candidatilor independenti care obtin cel putin 20% din voturile valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat. Sumele care nu se restituie se fac venit la bugetul de stat.
(8) Propunerile de candidati se fac in scris, in 4 exemplare, de catre partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu, sub semnatura conducerii acestora sau a persoanelor desemnate pentru a le semna, iar in cazul candidatilor independenti, pe baza listei sustinatorilor.
(9) In cazul aliantelor politice si al aliantelor electorale, propunerile de candidati vor fi semnate de conducerile fiecarui partid din alianta.
(10) Propunerile de candidatura trebuie sa cuprinda circumscriptia electorala si colegiul uninominal in care candideaza, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, locul si data nasterii, ocupatia, profesia, iar in cazul aliantelor politice, partidul care i-a propus, cat si apartenenta politica a candidatilor. Nu sunt permise candidaturi independente pentru partide politice, aliante politice sau electorale.
(11) Propunerile de candidati vor fi insotite de declaratiile de acceptare a candidaturii, semnate si datate de candidati, precum si de declaratia de avere si declaratia de interese ale fiecarui candidat.
(12) Declaratia de acceptare a candidaturii va cuprinde circumscriptia electorala si colegiul uninominal in care candideaza, numele, prenumele, codul numeric personal, partidul politic sau alianta care l-a propus, profesia, ocupatia si apartenenta politica a candidatului, consimtamantul expres al acestuia de a candida pentru functia respectiva, precum si precizarea ca intruneste conditiile prevazute de lege pentru a candida.
(13) Toti candidatii nascuti inainte de data de 1 ianuarie 1976 vor da o declaratie pe propria raspundere, potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta la securitate ca politie politica.
(14) O persoana nu poate accepta candidatura decat pentru o singura circumscriptie electorala, iar in cadrul acesteia, pentru un singur colegiu uninominal. Exceptie fac persoanele care candideaza fiind propuse de organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale in conformitate art. 9 alin. (11).
(15) Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute de art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata, pentru a fi alese.
(16) Nu pot candida, in circumscriptiile electorale constituite in unitatile administrativ-teritoriale in care isi exercita sau si-au exercitat functiile in ultimele 60 de zile anterioare datei alegerilor, prefectii, subprefectii si conducatorii serviciilor publice ale ministerelor si ale celorlalte autoritati guvernamentale, deconcentrate in aceste unitati administrativ-teritoriale.
Art. 30
(1) Candidatii independenti trebuie sa fie sustinuti de minimum 4% din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente din colegiul uninominal in care candideaza, dar nu mai putin de 2.000 de alegatori pentru Camera Deputatilor si 4.000 de alegatori pentru Senat.
(2) Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, numele si prenumele candidatului, colegiul uninominal in care candideaza, numele si prenumele sustinatorului, codul numeric personal, data nasterii sustinatorului, adresa sustinatorului, denumirea, seria si numarul actului de identitate al sustinatorului, precum si semnatura acestuia. In lista se vor mentiona, de asemenea, numele, prenumele si codul numeric personal al persoanei care a intocmit-o. Persoana care a intocmit lista este obligata sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturilor sustinatorilor.
(3) Lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege.
(4) Sustinatorii pot fi numai cetateni cu drept de vot. Un sustinator poate sprijini cate un singur candidat pentru fiecare dintre functiile pentru care se organizeaza alegeri.
(5) Adeziunile sustinatorilor se dau pe propria raspundere a acestora.
(6) Lista de sustinatori va fi insotita de declaratia de acceptare a candidaturii.
Art. 31
(1) Biroul electoral de circumscriptie examineaza respectarea conditiilor legale pentru ca o persoana sa poata candida, respectarea conditiilor de fond si de forma ale listei sustinatorilor, inregistrand candidaturile care indeplinesc aceste conditii sau respingand inregistrarea celor care nu indeplinesc conditiile legale.
(2) Doua exemplare ale propunerii de candidatura se pastreaza la biroul electoral de circumscriptie, iar celelalte doua, certificate de biroul electoral de circumscriptie prin semnatura presedintelui acestuia, cu mentionarea datei, a numarului de inregistrare si prin aplicarea stampilei, se restituie depunatorului; unul dintre exemplarele restituite depunatorului se inregistreaza de catre acesta la judecatoria, respectiv la tribunalul in a carei raza teritoriala se afla circumscriptia electorala. Pentru circumscriptia electorala pentru romanii cu domiciliul in afara tarii inregistrarea se face la Tribunalul Bucuresti.
(3) In termen de 24 de ore de la inregistrarea fiecarei candidaturi, unul dintre exemplarele propunerii de candidatura se afiseaza de catre biroul electoral de circumscriptie la sediul acestuia intr-un loc vizibil.
(4) Candidatii pot renunta la candidatura, pana la data ramanerii definitive a candidaturilor. In acest scop, persoana in cauza va da o declaratie pe proprie raspundere.
Art. 32
(1) Acceptarea de catre biroul electoral de circumscriptie a unei candidaturi poate fi contestata de catre cetatenii cu drept de vot, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale in termen de 72 de ore de la expirarea termenului de depunere a candidaturii.
(2) Respingerea de catre biroul electoral de circumscriptie a unei candidaturi poate fi contestata de catre candidat sau de catre competitorii electorali care au propus candidatura respectiva, in termen de 3 zile de la respingere.
(3) Contestatiile vor cuprinde numele si prenumele, adresa si calitatea contestatarului, numele si prenumele persoanei a carei candidatura a fost admisa sau respinsa, expunerea temeiurilor contestatiei, data si semnatura contestatarului si indicarea, daca este cazul, a persoanei desemnate sa-l reprezinte.
(4) Contestatia si cererea de recurs se depun la instanta competenta, sub sanctiunea nulitatii.
(5) Contestatiile privind admiterea sau respingerea candidaturilor se solutioneaza in termen de 48 de ore de la inregistrare, de catre tribunalul in a carui raza teritoriala se afla circumscriptia electorala. Contestatiile inregistrate la candidaturile pentru circumscriptia electorala pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei se solutioneaza de catre Tribunalul Bucuresti. Hotararea data se afiseaza, in mod vizibil, la sediul instantei care a emis-o.
(6) Impotriva hotararii date in contestatie se poate face recurs in termen de 24 de ore de la pronuntare, la instanta ierarhic superioara. Recursul se solutioneaza in termen de 24 de ore de la inregistrare.
(7) Hotararea pronuntata in recurs este definitiva si irevocabila.
Art. 33
Dupa expirarea termenului de depunere a candidaturilor, la care se adauga termenele prevazute la art. 32 alin. (1), (2), (5) si (6), birourile electorale de circumscriptie incheie un proces-verbal prin care constata ramanerea definitiva a candidaturilor, dispun imprimarea buletinelor de vot, afiseaza la sediul lor, precum si la sediul sectiilor de votare, dupa constituirea birourilor electorale ale acestora, candidaturile definitive, cu precizarea numelui si prenumelui, domiciliului, apartenentei politice, profesiei si ocupatiei candidatului. Candidaturile definitive pot fi facute publice prin presa si prin orice mijloace de informare in masa, cheltuielile fiind suportate de cei interesati.
vineri, 15 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu